Как протече стажа в “Орбико България” след лагера?

November 5, 2021
Posted in Новини
November 5, 2021 Aleksandra Dimitrova

Как протече стажа в “Орбико България” след лагера?

Днес ще ви разкажем за две от участничките- Ема и Вики, които спечелиха специалната награда на Орбико България. Освен поучителната седмица, прекарана на морето, те прекараха и 4 седмици, изпълнени с различни и интересни занимания в предприятието. Затова попитахме тях за изживяното и останалите впечатления от лагера. Зададохме им въпросите си така:

1. Как решихте да се запишете на лагера? 

Ема ни каза: “Мама чу по радиото за лагера и ми прати линк на страницата ви във фейсбук. Привлече ме програмата, презентациите от големи компании и възможността да създам запознанства с хора с предприемаческа насоченост.”
А Вики: ”Имах няколко свободни седмици лятото и се чудих с какво да ги запълня. Тогава Ема ми каза че ще ходи на лагера и ми го показа. Казах си “Ами защо не, без това да навляза малко в тази среда, защото започвам и такъв профил следващата година” и така се записах.”

2. Кой ще остане най-яркият ви спомен от лагера?

За Ема: “Един от любимите ми спомени от лагера са вечерите, когато просто се събирахме и си говорихме. В даден момент разговорите ставаха по-задълбочени и истински и това беше времето, в което се сближавахме най-много. Друг много любим мой спомен, ще остане, когато Старбъкс ни остави шоколадови монетки, кокосова торта и много студен шоколад, който ние подарявахме срещу дарения за лагера.”
А Вики ни каза: “Най-запомнящият момент, бих казала, беше когато Старбъкс бяха лектори и накрая нашият отбор спечели.”

3. Попитахме ги също дали срещите с младите лектори и предприемачи са им се сторили интересни.

Вики ни сподели за себе си: “Да, беше много пълноценно да видя как едни от най-успешните компании функционират.”
А Ема: “Едно от най-страхотните неща на лагера беше да се запозная с истински предприемачи и да науча повече за животите им.”

4. Последващият ни въпрос беше: “Изпитахте ли трудности по време на работата върху идеята и презентацията в края на лагера?”

Вики: “Не, беше доста лесно и забавно. Все пак имахме и подкрепата на стафа.”
“Синтезирането на идеи се оказа по-лесно отколкото очаквах, защото лидерите и лекторите разделиха процеса на стъпки, които в последствие се превърнаха в идеи. В процеса на работа някой от идеите се оказаха недообмислени и сурови, но успяхме да се справим с предизвикателствата, с помощта на лидерите и лекторите.”- ни каза Ема.

5. Следващите ни въпроси бяха обвързани със стажа, който момичетата преминаха в Орбико.

“В “Орбико” прекарахме една седмица в отдел логистика, а останалите дни бяха разпределени в отделите: модерна търговия, човешки ресурси и digital.”
Попитахме ги и кой отдел им е харесал най-много. На това и двете ни отговориха: “Най-много ни хареса в отдел digital, защото се занимава с популяризирането на компанията онлайн. Също така и екипа в отдела беше страхотен.”

6. Попитахме ги с какво им беше полезен стажа и какво научиха от него:

Ема ни каза: “Стажа ми показа колко е важна комуникацията между отделите. В 4-те отдела научих различни, полезни умения. В логистика – работа с excel, модерна търговия – значението на подреждането и местоположението на продуки в магазина и информация за годишните преговори с веригите магазини, човешки ресурси – как протича едно интервю и кои са нещата, за които трябва да внимаваме когато наемаме, digital – как да проучваме дигиталното развитие, за да не “потънем” в развитието на другите компании.”
Вики също ни сподели: “Научих много неща относно този бизнес. Най-вече маркетинг стратегиите и финансовите равносметки. Със сигурност стажа беше много полезен и обогатяващ.”

7. Последният ни въпрос беше с какво ще запомнят момичетата стажа си в Орбико.

“Едно от най-незабравимите неща от стажа в Орбико, беше колко близки са хората и в какъв добър екип работят. Въпреки, че срещат трудности и на моменти се карат, винаги работят като семейство срещу отстраняването на проблема. Също така със сигурност ще запомним огромния склад.”

Специално благодарим на Ема и Вики за искреното интервю. Радваме се за тяхното участие на лагера и че прекарахме една седмица заедно. Надяваме се то да остане един незбравим спомен за тях.

, , ,